Gå til hovedinnhold

ONA16 - Hva nettjournalister snakker om nå




Av Trond Lepperød, ONA/NONA-medlem og journalist i Nettavisen

I tre dager i september (fra 15. til 17.) kommer verdens største ansamling av digitale journalister og mediefolk i Online News Association - rundt 2000 i tallet - sammen til sin årlige konferanse, denne gangen i Denver i delstaten Colorado ved foten av Rocky Mountains. Dette er noe av det netthodene skal snakke om.

Facebooks - verdens største multimediaplattform - og deres påvirkning på nyhetsmedier verden rundt blir åpenbart et hett tema på  konferansen, ikke minst etter det norske Facebook-opprøret som fredag 9. september endte med at kjempen krøp til korset og sa at de likevel vil tillate posting av Nick Uts ikoniske Vietnam-bilde. Blogger og medieprofessor Jeff Jarvis er en av dem som ga støtte til det norske opprøret fredag. Han mener Facebook trenger hjelp - fra folk - ikke algoritmer for ikke å skade seg selv ytterligere.

Les Jeff Jarvis' blogginnlegg her 


Nettavisens forside fredag 9. september med nyheten om at Facebook snur.



Og mens Espen Egil Hansen, Gunnar Stavrum, Tom Egeland og Erna Solberg feirer seieren over kjempen i Palo Alto, må redaktørene igjen tenke gjennom hvor lurt det er å plassere så mange egg i Zuckerberg-kurven og reflektere over Facebooks påvirkning på nyhetsformidlingen.

Åpningsarrangementet på konferansen er passende nok det som er varslet å bli et innsiktsfullt og ærlig møte med Facebooks produktsjef Fidji Simo. Samantha Barry, med ansvar for nyheter på sosiale medier i CNN, skal samtale med henne om det som ligger foran oss i dansen med Facebook.

VR og AR
I noen tiår har vi snakket om Virtual Reality (VR). Nå begynner det å skje ting i en del redaksjoner (se siste avsnitt om årets Online Journalism Awards). Og her hjemme melder Elektronikkbransjen at 120.000 nordmenn har kjøpt VR-briller av et eller annet slag i løpet av første halvår. Mange har - enten de vet det eller ikke - også stiftet bekjentskap med Augmented reality (AR) gjennom Pokemon Go. I Norge har Teknisk Ukeblad ligget i front med VR, mens BBC eksperimenterte med 360 video fra Rio-OL. I august har New York Times og journalist Ben Solomon tatt oss med til frontlinjen i Fallujah og krigen mot IS, mens Financial Times har laget 360-reportasje fra Rios beryktede slumstrøk. (Se eksempler på Storyhunter).

Jeremy Bailenson, professor i kommunikasjon ved Stanford University, har prøvd seg på noen læresetninger om VR. Han tror VR neppe er noe leserne vil bruke mye tid på, og når de gjør det, maks 20 minutter, skriver 
Slate. Men skal du formidle noe som enten er for dyrt, for farlig eller umulig å oppleve i virkeligheten, som å bestige Mount Everest eller reise i tid, kan VR være tingen, mener han.

Jessica Lauretti, som står i spissen for HuffPosts VR-satsing RYOT, vil - sammen med Jenna Pirog, VR-redaktør i The New York Times Magazine - snakke om VR og journalistikk i foredraget “Hype or Here: When Should I Use 360/VR in My Storytelling?

Lesermedvirkning
Audience engagement er igjen et hett tema. Hvordan få bedre innsikt i hva leserne er opptatt, skape deltakelse og gjerne trekke dem med i journalistiske prosesser? Myter og sannheter om kommentarfelt og ny forskning på feltet blir presentert når aktørene bak The Coral Project legger fram sine funn. De har intervjuet flere enn 300 mediefolk fra 150 mediehus i 30 land og utviklet eget verktøy for lesermedvirkning.


Publikum er sultne etter nye måter å hente nyheter og informasjon. Det kan være via chat-apper eller gjennom nyhetsbrev. En av øktene torsdag er viet utforming av journalistikk for den digitale samtalen. Her blir det snakk om teknologiske, etiske og redaksjonelle avveininger knyttet til leserdeltakelse.

Livestreaming

I sommer var det offisielt: Livestreaming var for Hvermansen og ingen kunne la det være uprøvd. I april toget Facebook - med sine 1,7 milliarder brukere - inn på dette markedet. I tillegg er det tjenester som Stre.am, LivePost og Periscope å velge mellom. Hvordan fange lesernes oppmerksomhet i mylderet? Hvordan unngå snubletrådene med liverapportering og nettvideo? Flere av konferansens foredrag og verksteder handler om verktøyene og hvordan strømme nyheter med begrensede ressurser. Claire O’Neill, produsent hos riksdekkende National Public Radio (NPR) vil fortelle om erfaringene deres nettverk, Science Friday og andre har gjort med Facebook Live i foredraget F* It, We'll Do It Live.

Faksimile fra Nettavisens livestreaming utenfor Sentrum Scene 21. august.


Keynote

Keynote er konferansens hovedretter. Under ONA15 i Los Angeles fikk vi møte den iherdige gravegruppa i Boston Globe som avslørte overgrep i den katolske kirke, en gjeng som fikk oppleve seg selv i Hollywood-tapning i spillefilmen Spotlight. Det var også fokus på nettroll og trakassering i et kvinneperspektiv i foredraget Pushing Back Against Online Harassment med “trolljeger” Michelle Ferrier som en av paneldeltakerne.

I et av hovedarrangementene under ONA16 i Denver settes søkelyset på mangfoldet - eller mangelen på mangfold - i redaksjonene og de utfordringer det byr på. Verden rundt er kvinner representert i bare 24 prosent av nyhetssaker. Klarer vi å speile mangfoldet der ute - det være seg på kjønn, rase, etnisitet eller seksuell orientering? Trenger vi en Bechdel-test for nyheter? er spørsmålet som skal sparke debatten i gang. Tragiske nyhetssaker i Orlando, Baton Rouge, Nice og Dallas blir brukt som eksempler når ONA-deltakerne skal diskutere mangfold og kildebruk.



The Guardians VR-sak om bruk av glattcelle.
Den beste nettjournalistikken
Det hele rundes av med en kåring av det siste års beste nettjournalistikk i ulike kategorier. Listen av nominerte spenner vidt. Det er store og små redaksjoner, ulike temaer, plattformer og fortellerteknikker. Skal man dømme etter denne listen tar nettmediene sitt samfunnsoppdrag på alvor: Seksuelle overgrep, flyktningkrisen, politiets voldsbruk og tvilsomme klimatiltak er noen av temaene det settes søkelys på i tunge redaksjonelle satsinger og graveprosjekter.

I år er norske VG med og jakter internasjonal pris for Nedlasterne, en grundige dokumentar og avsløring av en gruppe sluttbrukere i barnepornoindustrien, menn som har lastet ned innhold på nettet som viser overgrep mot barn.

Nettmagasinet The Cut (The New York Magazine) er nominert med reportasjen "I¨m No Longer Afraid", som bør oppleves. Her står 35 kvinner fram med sine historier som offer for seksuelle overgrep begått av TV-stjernen Bill Cosby (79). Det er en rystende historie som er svært godt fortalt, blant annet med videoer der de modige kvinnene forteller om opplevelsen - og noen ganger bryter sammen foran kamera. Vi får en gløtt inn i smerten ved selve overgrepet, men også vekten av den hemmeligheten de har båret på. Rystende er den ikke minst fordi dette åpenbart fikk pågå så lenge uten at det fikk konsekvenser.


The New York Times-magasinet The Cut presenterte denne saken om kvinnene som nå tør å stå fram som ofre for seksuelle overgrep begått av én mann gjennom en årrekke.


Over 50 kvinner har de siste årene knyttet Cosby til påståtte overgrep helt tilbake til 1960-tallet. De fleste av sakene er foreldet, men i juni neste år må han stille for retten i en av sakene som gjelder Andrea Constand, meldte NRK nylig.

VR-formatet er blant annet tatt i bruk av The Guardian og The Mill, som med "6×9: A Virtual Experience of Solitary Confinement" tar deg med rett inn på enecelle og diskuterer soningsforhold i fengslene. Mens du "sitter der" hører du beretninger om livet på isolat - fra fanger, fangevoktere og forskere. The Guardian har laget sin egen VR-app, og dette var deres første historie i dette formatet. Med smarttelefon og Cardboard eller lignende, er du klar for historien.

Nye fortellergrep tas også i bruk i "The Wait", om asylsøkere i Tyskland (UC Berkeley Graduate School of Journalism), mens Climate Central setter kritisk søkelys på den voksende eksporten av trepellets fra USA til Europa i saken Pulp Fiction, fortalt med tekst, bilder, video, nyhetsgrafikk og panoramabilder.

Se noen av de nominerte bidragene på denne Pinterest-tavlen.


Andre ting på ONA16:

Distribusjon
Welcome to Snapocalypse er tittelen på et av foredragene, og det handler om Snapchat Discover, Facebook Instant Articles og Apple News og hvilke muligheter og farer som ligger i det å gi seg hen til slike populære plattformer og store aktører.

På tilbudssiden
BigVu er et TV-studio i lomma for å kringkaste via mobilen - med teleprompter inkludert. Fresco og Storyhunter gir deg muligheten til å engasjere folk der ute som hjelpere for å sikre deg foto- og videodekning fra aktuelle nyheter. Shorthand gir mediehus mulighet til å lage lekre featurerigg uten å behøve og kode. Brightspot samler hele ditt digitale innhold i ett bibliotek, slik at utgivere lettere kan skape og oppdatere sitt innhold på nett.
På VR Techical Workshop får deltakerne stifte bekjentskap med programvaren Unity, som spiller en viktig rolle i et voksende marked for spill og som nå tilbyr støtte blant annet for Oculus Rift. I første kvartal i år ble det lastet ned spill produsert på Unity til nærmere 2 milliarder unike mobile enheter, ifølge selskapet selv. Spill, 360 video og såkalt immersive storytelling vokser sammen, og på konferansen får deltakerne se ferske eksempler produsert av studenter fra University of Colorado Boulder’s College of Media, Communication and Information og University of Texas at Austin’s School of Journalism.
Konferanseprogrammet er fullpakket med foredrag, kurs og debatter. Mellom slagene kan man surre rundt i messehallen, The Midway, og få demonstrert og prøvd nye tjenester og verktøy. Dette er noen av de mange aktørene denne gangen:



Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl