Gå til hovedinnhold

Etiopierne fra domkirken får møte UDI torsdag


Landinformasjonen som UDI og UNE bygger på, kan være foreldet. Det hevder etiopiernes advokat.

Advokat Cecilie Schjatvet representerer etiopierne som gruppe og deltar når de torsdag møter Utlendingsdirektoratet (UDI) og 28. februar en representant for FNs høykommissær for flyktninger. Det er også snakk om et møte med Utlendingsnemnda (UNE), men dette møtet er ennå ikke berammet.

Schjatvet ble kontaktet onsdag kveld av etiopierne som hadde søkt tilflukt i Oslo domkirke og hun hadde den første samtalen med dem torsdag. Fredag avsluttet etiopierne sin sultestreik, og mandag – etter å ha tilbrakt en uke Oslo domkirke – forlot de kirken frivillig og dro til asylmottak i Oslo.

«Ingen skal kunne nå fram med sultestreik eller andre pressmidler for å få opphold i Norge», het det i en pressemelding Justis- og politidepartementet fant grunn til å sende ut mandag, da etiopierne forlot domkirken.

Men Schjatvet peker på at saken dreier seg om etiopierne har et beskyttelsesbehov eller ikke og at de - som alle andre asylsøkere som har fått avslag fra UNE - har mulighet til å levere omgjøringsbegjæringer og prøve sine saker i retten.

Hun sier det kan virke som om landinformasjonen norske utlendingsmyndigheter bygger på når det gjelder Etiopia ikke er oppdatert. De siste årene har Utlendingsnemnda tapt fire og vunnet én sak i retten etter å ha gitt etiopiske asylsøkere avslag.

- Det vi først og fremst må få klarhet i er uenigheten mellom etiopierne og norske utlendingsmyndigheter når det gjelder situasjonen i Etiopia, sier Schjatvet til Nettavisen.

Les hele saken i Nettavisen her

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl