Gå til hovedinnhold

Full atomalarm i Japan

Japanske atomteknikere jobber på spreng med å stabiliserer reaktor nummer 2 ved atomkraftverket i Fukushima etter at kjøleanlegget sviktet, melder BBC.

Atomteknikerne har slått full alarm og kan ikke utelukke en kjernefysisk nedsmelting.

De har gjort flere desperate forsøk på å pumpe inn vann for å kjøle ned reaktoren. Men nå er de utsatte brenselsstavene nesten ubeskyttet.

- Myndighetene i Japan har ikke kontroll på denne situasjon. De prøver nå desperat med dette siste forsøket med sjøvann. Det blir noen spennende timer nå, sier Bellonas Nils Bøhmer til Nettavisen.

Atomfysikeren peker på at situasjonen er mye verre når brenselstavene ligger helt eller delvis ubeskyttet.

- Hvis man må begynne å ventilere, kan vi få en tilsvarende hydrogeneksplosjon som vi hadde på reaktor 1 og 3, sier Bøhmer.

Han bekrefter at det er mulighet for nedsmelting.

- Spørsmål i forhold til utslipp er da hvor ødelagte disse betongbeholderne er, om de klarer å holde tett. Det kan hende at de er blitt ødelagt av jordskjelvet, sier han.

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl