Gå til hovedinnhold

Uvirkelige Utøya



- Da vi gikk til sengs ved midnatt fredag var det snakk om ni til ti omkomne. Da jeg slo på TV lørdag morgen kunne politiet bekrefte 80 omkomne, og så økte det utover dagen. Da er det forbi fatteevne.

Les hele saken i Nettavisen her

Hans Andersen og kona Anne Lise står og ser mot oppbudet av norsk og internasjonal presse utenfor hotellet på Sundvollen, ikke langt fra Utøya, og forsøker å oppsummere hvordan de opplevde det siste døgnet. De bor i lia over hotellet, som nå er gjort om til samlingssted for overlevende og pårørende. På kveldsturen denne lørdagskvelden, treffer de også naboen Thor Ole Trøften. Som alle andre forsøker innbyggerne i Hole kommune å begripe noe av tragedien som utspant seg på Utøya fredag. Det er ikke lett.

Trøften kom kjørende med familien hjem fra ferie langs Tyrifjorden, da de hørte om eksplosjonen i Oslo. På veien ble de forbikjørt av flere ambulanser og politibiler.

Hans Andersen er 78 år gammel, har opplevd mye og har sittet som ordfører i kommunen, men det er vanskelig å finne ord for dette.

- Hvem kan gjøre noe sånt, gå rundt og drepe uskyldige ungdommer? spør han.

En hel verden spør seg om det samme. Plutselig har Norge verdenspressens oppmerksomhet, en oppmerksomhet vi denne gangen så gjerne skulle vært uten. Mannen som er pågrepet og siktet for både bomben i Oslo og massakren på Utøya, har innrømmet ugjerningene og har åpenbart ønsket seg oppmerksomhet rundt seg selv og sine ekstreme synspunkter. Terrorhandlingene er de verste Norge har opplevd, og nedslaktingen av ungdommer på en politisk leir er en ugjerning uten sidestykke.

Les hele saken i Nettavisen

From Sundvollen

From Sundvollen

Det de overlevende kan fortelle, gir oss bilder som fra en dårlig horrorfilm. Utenfor hotellet lørdag møter vi en av dem.

Silje Melhus Tobiassen fra Inderøy i Nord-Trøndelag var på sin første Utøya-leir. Den unge jenta setter seg ned med Nettavisens utsendte og gir oss et sammendrag av hva hun opplevde. Det er ikke det første intervjuet hun gir denne dagen, og ikke det siste.

Alle journalistene jakter på ungdommene som orker å fortelle. Og Silje forteller. Hvordan hun først hørte skuddene og ikke tok det på alvor med en gang. Hvordan hun ringte moren, som trøstet henne, uten å ane hva som var i gjære. Hvordan hun deretter så folk bli skutt og drept rundt henne og hvordan hun kom seg unna, etter å ha stått ansikt til ansikt med gjerningsmannen. Hun forteller også hvordan hun på et tidspunkt hørte at skytingen opphørte og at en mann ropte at politiet var her og at ungdommene kunne komme fram. Silje våget seg ikke fram. Det var det andre som gjorde. De ble skutt. Terroren var ikke over før politiets beredskapstropp var på plass, en time etter at alarmen gikk hos politiet, og gjerningsmannen overga seg.

Arvid Holm, operativ leder for Norske redningshunder, er en av redningsmannskapene som har vært i sving. Med 50 hundeekvipasjer har de holdt på siden fredag kveld. Hundene har gjort markeringer, som så er blitt avmerket på GPS, så har dykkere eller andre kommet og gjort sine funn.

- Helt uvirkelig, sier kulturminister Anniken Huitfeldt da hun møter pressen utenfor hotellet. Som statsråd har hun ansvar for ungdomsorganisasjonene, og hun har selv bakgrunn som AUF-leder. Hun er tydelig berørt etter møtet med de pårørende. Hun var på Sundvollen da beskjeden kom om at det ikke var snakk om ti, men flere titall omkomne.

- Vi satt sammen med de pårørende, de som savnet sine, da vi fikk den beskjeden om at tallet på omkomne var minst 80. De reagerte med sjokk og vantro, sier hun.

I skrivende stund er 93 personer bekreftet omkommet etter eksplosjonen i Oslo og massakren på Utøya. Tallet på omkomne fra Utøya er 86. I tillegg er det mange som er skadet. 67 har vært eller er til behandling etter angrepet på Utøya, 30 etter angrepet i Oslo, opplyste politiet på en pressekonferanse søndag. Det letes fortsatt etter døde i Regjeringskvartalet.

Utenfor Sundvollen Hotel lørdag får Holes ordfører Per R. Berger (H) øye på «gamleordføreren» Hans Andersen og kommer bort for å veksle noen ord. Berger er også leder for kommunens kriseteam og står midt oppe i håndteringen av katastrofen, som han insisterer på ikke skal få true demokratiet. Arbeiderpartiet, AUF og hele det politiske Norge har fått et sår, men vi skal videre, sier han. Også han har forsøkt å fatte omfanget av tragedien som nå berører kommunen med rundt 6000 innbyggere.

- Du vet, Hans, de som er døde på Utøya, det er omtrent like mange som et årskull på ungdomsskolen vår.

From Sundvollen

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl