Gå til hovedinnhold

Her er Ground Zero - ti år etter terrorangrepene



Arkitekt Kjetil Trædal Thorsen håper Snøhetta har bidratt til å gi newyorkerne et minnested med lavt tempo - midt i travelheten. Se bilder og video.

- Minneparken på Ground Zero er ikke helt ferdig, museet under bakken vil først være klart neste år. Da åpner også paviljongen og inngangspartiet tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Men bygget står der, som en godt synlig del av minnestedet som denne helgen ble åpnet for publikum - på tiårsdagen etter terrorhandlingene da to kaprede fly fløy inn i World Trade Center og 2753 mennesker ble drept.

Les saken i Nettavisen her

Lang og kronglete prosess
- Det har vært en lang og kronglete prosess og et komplekst oppdrag med en spesiell sårbarhet. Det har vært nødvendig å gå sakte fram og være lydhøre for alle innspill, sier en av Snøhettas nøkkelpersoner, arkitekt og partner Kjetil Trædal Thorsen til Nettavisen.

Han sier han håper Snøhetta har blitt oppfattet som en stabil partner i dette arbeidet, som har involvert mange aktører og møtt mange utfordringer underveis.
De siste dagene fram mot tiårsmarkeringen i New York har vært spesielt hektiske med svært mange henvendelser fra mediene, sier Thorsen.

Flere prestisjeoppdrag
Thorsen grunnla firmaet sammen med Craig Dykers i 1989. Med Operaen i Oslo, Biblioteket i Alexandria og minnepaviljongen på Ground Zero har arkitektene i Snøhetta skapt seg et internasjonalt navn. Prestisjeoppdraget i New York har Snøhetta jobbet med siden 2004. Thorsen legger ikke skjul på at Ground Zero-oppdraget var en døråpner i USA. På firmaets avdelingskontor i New York jobber 30 personer. En ny reguleringsplan og ombygging av Times Square i New York og en utvidelse av San Francisco Museum of Modern Art er oppdrag de har vunnet og nå er i full gang med.

I full gang med Times Square
- Times Square er under prosjektering, og vi regner med å presentere det ferdige arbeidet i november med tegninger og modeller, og det samme med kunstmuseet i San Francisco, sier Thorsen.

Kjetil Trædal Thorsen måtte melde avbud til åpningen og minnemarkeringen i New York denne helgen. Han er derfor hjemme i Norge når newyorkerne for første gang slippes inn og kan se Snøhettas paviljong og de to bassengene med vannfall som markerer avtrykkene etter tvillingtårnene. Snøhetta er imidlertid representert med Craig Dykers og Elaine Molinar.


National September 11 Memorial & Museum Animation from Jonathan Finkelstein on Vimeo.

Et sted for ettertanke
Om paviljongen og minnestedet har Thorsen uttalt at arkitektene har forsøkt å lage et sted der folk kan bremse opp litt og få tid til å tenke.

- Det har vært en utfordring, for i New York er det høyt tempo og byen rundt blomstrer. Men vi har forsøkt å redusere følelsen av hastighet og også vært opptatt av at det kan være et sted man kan vandre rundt, bli en stund og slippe å bli utsatt for det kommersielle presset man møter utenfor, sier Thorsen til Nettavisen.

Paviljongen ligger mellom bassengene som markerer hvor tvillingtårnene sto, og den rommer deler av fasaden fra det originale nordtårnet på World Trade Center. Dette er synlig gjennom glassfasaden på paviljongen. I parken finnes også en vegg der navnene på de nær 3000 terrorofrene er skrevet inn på en bronseplate. Når paviljongen og museet åpner dørene i 2012, vil de besøkende blant annet kunne se noen av terrorofrenes personlige eiendeler utstilt, ting som ble funnet etter at tårnene raste sammen.

Time-laps video fra byggingen av minnestedet


En guide til minneparken


Infografikk om minnestedet og 1WTC fra History.com


Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl