Gå til hovedinnhold

Oslo tinghus: Dag 30 av 22. juli-rettssaken

Den svenske religionshistorikeren Mattias Gardell vitnet og sa at Breivik ikke er noe mysterium. Breivik får ordet til tilleggskommentarer etter lunsj.

Følg rettssaken og les referatet i Nettavisen.

Gardell viste til møter de siste årene i den kontrajihadistiske bevegelsen med deltakere fra ulike land. Han nevner et møte i København i 2007 der Peder Nøstvold Jensen deltok fra Norge og en fra Sverigedemokratene. Gardell nevnte årstall og steder for flere slike kontrajihadistiske toppmøter; Brussel i 2007, Wien i 2008, København i 2009 og Strabourg i 2011.

På disse møtene ble det, ifølge Gardell, ikke tatt til orde for at alle skal gå sammen i én organisasjon, tvert i mot. På disse møtene ble det også snakket om en europeisk borgerkrig, slik Breivik gjør i sitt manifest. Tankegangen er, ifølge Gardell, at gjennom krigens renselse kommer en ny fødsel.

"Europa kommer til å gå gjennom en turbulent periode gjennom en smertefull, men nødvendige gjenfødselse", skriver Breivik i manifestet og siterer Fjordman, ifølge Gardell.

Gardell hevdet at volden ligger implisitt i retorikken. "Det er denne fascistiske tradisjonen Breivik bekjenner seg til. Han vil være en del av en revolusjonær, nasjonalistisk motstandsbevegelse som kjemper for et monokulturelt, patriarkalt Europa", sa Gardell.

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl