Gå til hovedinnhold

Alt om 22. juli-redegjørelsen i Stortinget 28. august

Sagt i Stortinget tirsdag

«Grubbegata burde vært stengt. Det ble den ikke. Gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikringstiltak burde vært iverksatt tidligere. Det ble de ikke. Dette beklager jeg. Vi kan aldri rette opp feil i fortiden. Derimot kan vi lære av fortiden.»

Jens Stoltenberg (Ap)

«Vi har den siste tiden fått et innblikk i hvordan regjeringen styrer landet. Det fremstår tidvis som passivt og som beslutningsvegrende».

Siv Jensen (Frp)

«Det var mye ved den sentrale kriseledelsen som ikke fungerte godt nok 22. juli»

Grete Faremo (Ap)

«Som den utøvende myndighet har regjeringen til syvende og sist ansvaret for det som sviktet. Men jeg vil understreke at det bare er en mann som hadde ansvaret for at 77 mennesker ble drept og at mange flere ble skadet»

Erna Solberg (H)

«PST sa i 2007 at det var mer enn 50 prosent sannsynlighet for et terroranslag. Det er et høyt anslag. Flere varseklokker burde ha ringt»

Erna Solberg (H)

Jens: Dette beklager jeg

Les hele statsministerens redegjørelse her

Hareide: Den mest alvorlige svikten siden krigen

Jensen: Ta bort munnkurven!

Stoltenberg: Det vil koste milliarder

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl