Gå til hovedinnhold

- Ingen stemmer er bortkastede i dette valget

Hvor er spenningen i stortingsvalget 2013? Stikkord er kampen om sistemandatene, hvem som havner under sperregrensen og hvordan styrkeforholdet blir mellom partiene som skal gå i regjeringsforhandling.

- Ingen stemmer er bortkastede i dette valget, og i de største fylkene er spenningen når det gjelder mandatfordelingen ekstra stor. Dette er ikke bare et valg til Stortinget, men et spørsmål om hvilke forhandlingskort man skal gi partiene før regjeringsforhandlingene, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Les saken i Nettavisen her

Fakta: Slik skjer valgoppgjøret

For å finne ut hvem som skal inn på Stortinget, gjennomføres valgoppgjøret i flere omganger.

Mandatfordelingen: Det undersøkes hvor mange mandater partiet skal få.

Kandidatkåringen: De enkelte kandidatene som skal velges inn fra de ulike listene pekes ut.

Utjevningsmandatene: Når fylkesvalgstyret er ferdig med mandatfordeling og kandidatkåring av distriktsrepresentantene sendes oppgjøret til riksvalgstyret. Her foretas kåring av utjevningsmandatene - ett i hvert fylke.

Fylkesvalgstyret fordeler mandatene i fylket i henhold til en matematisk metode som kalles Sainte-Laguës modifiserte metode.

Den enkelte listes stemmetall deles først med tallet 1,4 og deretter med oddetallene 3-5-7-9 og så videre. Representantplassene fordeles til de listene som har de største kvotientene. Det første mandatet går til den listen som har den største kvotienten, mandat nummer to til den som har den nest største kvotienten og så videre.

Fylkesvalgstyret fordeler alle mandatene i fylket på denne måten, så nær som ett. Dette blir holdt av til utjevningsmandatet i hvert fylke, og det er riksvalgstyret som gjør denne fordelingen. Utjevningsmandatordningen tar hensyn til hvert partis oppslutning på landsbasis, og det er bare de partiene som har kommet over sperregrensen på 4 prosent som er med i konkurransen.

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl