Gå til hovedinnhold

- Vi skal ikke legge til rette for at flere kommer hit for å tigge


- EØS-borgerne som kommer hit har plikter og rettigheter. Formelt er de turister. De må kunne forsørge seg selv, og hvis ikke plikter de å reise hjem, sier nyutnevnt byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H).

Tilstrømmingen av fattige fra Øst-Europa og andre kriserammede EØS-land har vært stor siden i sommer. Til Oslo kommer i håp om å finne arbeid, for å tigge eller sørge for livets opphold på andre måter. Et økende antall tiggere og uteliggere har vært et tema for offentlig debatt. I mellomtiden har Røde Kors og Kirkens Bymisjon i det stille sørget for et akutt overnattingstilbud for de mest trengende.

Tilbudet har omfattet en seng for en natt og muligheter for å gå på toalettet og vaske seg. Prisen har vært 15 kroner for en natt. Siden oppstart i våres er det registrert 9000 overnattinger. Organisasjonene mener tiltaket har bidratt til at færre sover ute i det offentlige rom.

Sosialbyråden sier de to organisasjonene gjør et viktig humanitær innsats, men er bestemt på at Oslo kommune ikke vil støtte tiltaket.

- Men poenget er at vi ikke skal legge til rette for at flere kommer hit for å tigge, sier Søreide. Han frykter at det blir resultatet dersom Oslos overnattingstilbud til denne gruppen blir for godt.

Les intervjuet med sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide i Nettavisen her

Les også: - Dette viser oss krisen ute i Europa

Se reportasjen fra "Oslos kjipeste hotell"





Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl