Gå til hovedinnhold

- Vi har tatt hull på myten om at dette ikke skjer i Norge

- Her skal det snakkes ... Jeg sluttet å uttale meg offentlig fordi jeg var så lei av truslene. Truslene får jeg ennå, og jeg er lei av å ikke uttale meg. Jeg forstår at jeg må gi en stemme til en problematikk og må bane vei for at andre kan bruke sin stemme.

Da Thomas Talawa Prestø (30) bestemte seg for å fortelle om sin egen opplevelse av norsk rasisme og senere forfattet en kronikk i Aftenposten om hvorfor han nå stikker hodet fram, var det som å åpne en demning.

Mange takket ham for motet, og i kjølvannet fulgte det historier om rasisme i Norge.

En fortalte at broren ble slått ned fordi noen mente han så ut som mannen som er siktet for trippeldrapet på Valdresekspressen.

En annen fortalte om den gangen noen satte fyr på et kors midt på plenen på asylmottaket.

En tredje fortalte om da en norsk mann i køen på butikken ga beskjeden: «Du er utlending, du må gå bakerst».

- Vi har tatt hull på myten om at dette ikke skjer i Norge. Det er for mange beviser på det motsatte. Da må man trappe opp innsatsen, og bruke det verktøyet man har. Norsk lov har gitt oss noen klare retningslinjer. Likestillings- og diskrimineringsombudet, inkluderingsministeren og justisministeren må på banen. De burde gå ut og si at dette er opplevelser de tar på alvor og oppfordre folk til å bruke norsk lov å anmelde forholdene. Det er så mange historier som kvalifiserer seg til å være straffbare, sier Prestø til Nettavisen.

Les saken her:


Les også hva Antirasistisk Senter sier:

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl