Gå til hovedinnhold

- Dette er klatring i verdensklasse



Les saken i Nettavisen


- Dette har ingen gjort før dem, men disse karene har holdt på med denne ruta i seks år og tatt den etappevis. Det er 30 taulengder i alt. Nå prøver de å friklatre den i ett strekk, og jeg tror de vil klare det.

Det sier den norske klatreren Jan Petter Brenfelt (46) til Nettavisen om klatrebragden som nå pågår på berømte El Capitans Dawn Wall i klatremekkaet Yosemite Valley i California. Tommy Caldwell (36) og Kevin Jorgeson (30) er kommet halvveis opp i veggen og dokumenterer med bilder og oppdateringer på egen blogg,Twitter og Facebook.

Les mer på Tommy Caldwells blogg og Facebook-side

De bruker flere dager og overnatter i hengetelt underveis.

Brenfelt har vært og klatret i Yosemite flere ganger og forsøkte selv denne ruta i 1995, men det var teknisk klatring.

- Hvordan er det å stå der ved innsteget til den ruta?

- Du ser rett opp på en kilometer med blank granitt. Det er som et hav av granitt i ulike fargenyanser. Veggen er så loddrett som du kan få den med klatring på minimale lister. Man føler seg liten og ydmyk der.

Ruta Tommy Caldwell og Kevin Jorgeson nå er i gang med er en av de tøffeste på El Capitan. Det er rundt 100 ruter å velge mellom. Den første ble gått i 1958.

- Det har vært en trend her som på Kjerag i Norge at ruter som opprinelig ble gått teknisk nå forsøkes med friklatring eller som en kombinasjon, sier Brenfelt.

Brennfelt forteller at Tommy Caldwell, som også har vært i Norge og klatret, har klatret åtte ruter i fri på El Capitan fra før. Ingen andre har klatret mer enn tre ruter i fri her.

Ruta de to går har ifølge Brenfelt en moderat vanskelighetsgrad om man går den i kombinasjonen fri og teknisk. En normal bestigning tar sju til ti dager.

- Det å klatre den helt i fri er selvfølgelig helt i ypperste verdensklasse, sier Brenfelt.

Les hele saken og se flere bilder her

Populære innlegg fra denne bloggen

22. juli-terroren - tre år etter

Minnemarkeringene direkte på Nettavisen fra klokka 10 her Slik er programmet for minnemarkeringene 22. juli 2014 - tre år etter terrorangrepene i 2011: Kl. 10:15 Minnemarkering i Regjeringskvartalet. Kl. 12:00 Gudstjeneste i Oslo domkirke. Kl. 16:00 Minnemarkering på Utøya. (Kilde: NTB) Statsminister Erna Solbergs program 22. juli 2014 AUF: Markering av 22. juli Web-TV Markering av treårsdagen direkte: Tidslinje Terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya - en tidslinje: Sagt og skrevet: 22. juli 2014: - Mine helter nå er de blinde 22. juli 2014: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya 21. juli 2014: - Fortsatt det fineste sted i verden 21. juli 2014: Vil se stedet der sønnen ble drept på Utøya for første gang 11. juli 2014: Utøya-ofrene minnet med hjerteballonger 2. juli 2014: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya 3. juli 2014: 22. juli-terroren - tre år etter 1. juli 2014: Mange Utøya-foreldre føler seg glemt 16. juni 20

Paragrafer med en mørk historie

Historiker Johanne Bergkvist trekker inn et perspektiv i debatten om romfolk og tiggere mange skygger unna. Det gjelder vår nære historie med kriminalpolitikk mot fattigdom og den norske stats behandling av sine minoriteter. Mitt intervju med Bergkvist ble publisert i Nettavisen lørdag og utløste straks debatt i kommentarfeltet: "Det er sikkert fint å få spalteplass som historiker, men dette handler om et nåværende problem", skriver én. "Dette handler ikke om løsgjengeri, det er kynisk utnyttelse og slaveri", skriver en annen. Les saken her: - Historieløs tiggerdebatt Bergkvists brannfakkel er at hun trekker tråder fra forslaget om tiggeforbud nå til "Sigøynerparagrafen" som ble opphevet i 1956 og Løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette er paragrafer med en mørk historie. "Sigøynerparagrafen" har for eksempel en klar kobling til norsk og tysk raseteori og til nazistenes konsentrasjonsleire. Les også: Forslag om oppheve Løsgjengerl